Hjelp - hunden min klikker når den ser andre hunderHvis du har vært på tur med hunden din har du sikkert sett det. En møtende hund, og jo nærmere den kommer - jo vanskeligere blir det for eieren å holde den igjen. Eller kanskje det er sånn du har det?

Har du en valp har du mulighet til å unngå det største problemet hundeeiere har. Ihvertfall et av de vanlige problemene er at hunden klikker når de passerer andre hunder på tur.

Hvorfor er det egentlig sånn, og hvordan kan du gjøre noe med det? Har du valp kan du unngå problemet, har du voksen hund.. kan du fikse det.


Har du noen gang sett en rolig og avbalansert hund bjeffe, dra i båndet og gå bananas når den ser en annen hund?

Det har ikke jeg. Jeg har heller ikke sett en superivrig (stresset) hund kunne passere andre hunder på en fin måte. Men jeg har sett fornøyde eiere med rolige og avbalanserte hunder, som tusler pent forbi andre hunder.

Så hva er egentlig problemet med å passere hunder? At Hunden bjeffer? At den drar i båndet? At den er helt umulig? Eller at det rett og slett at den på godt norsk er "stresset" ?

Stress er det ikke... det hadde vært alt for enkelt.. "den er stresset", det er en for enkel forklaring. Problemet er heller ikke at hunden bjeffer eller drar i båndet. Det er faktisk bare en konsekvens.

Problemet er kort og godt at hunden har "høy puls"

Hadde ikke hunden hatt "høy puls" hadde den ikke bjeffet, utagere , dratt i båndet eller oppført seg dårlig.

Så i stedet for å tenke på hva vi skal gjøre når hunden oppfører seg dårlig, kan vi heller fokusere på hva vi ønsker hunden skal. Og hva ønsker vi?
Vi ønsker at hunden skal ha "lav puls" , en hund med "lav puls" vil ikke bjeffe, dra i båndet og utagere.

Jeg har valp - kan jeg få den til å oppføre seg pent?

Du er heldig og har alle muligheter til å sørge for at det aldri blir noe problem. Det er litt enkelt sagt tre ting du kan påvirke.

Din valps forventninger
Hvis valpen din får lov til å leke med alle tilfeldige hunder den møter den første tiden, vil den selvfølgelig få skyhøye forventninger til andre hunder. Hvilke forventninger tror du valpen vil få hvis dere passerer andre hunder hver eneste gang uten å hilse?

Din valps adferd
Hvis valpen din får lov til å dra seg frem til hunder den møter - hva tror du den kommer til å fortsette med? Hva tror du hunden din vil gjøre hvis den kun får hilse når du har gitt beskjed at den får lov? Ved å f.eks si "fri"

Din valps "puls"
Sørger du for at valpen din aldri får hilse på tilfeldige hunder dere møter på tur, ikke drar i båndet når den skal hilse, venter på lov og ikke får hilse med mindre den er rolig - vil du få en hund som oppfører seg pent på tur resten av livet.

Valpen skal selvfølgelig sosialiseres og treffe andre hunder. Men det er ingen grunn til å hilse på tilfeldige hunder dere møter på turen. Bruk heller hunder du kjenner, gå på kurs, i hundeklubben osv.


Jeg har voksen hund - kan jeg få den til å oppføre seg pent?

Absolutt! Hvis hunden din oppfører seg dårlig når du passerer andre hunder, kan du sikkert være enig i følgende påstand:

Hunden går på tur - er ganske rolig og grei. Når den ser en annen hund - blir den ivrig (pulsen går opp) - den begynner å dra (evt bjeffe og utagere)

Og alt startet med at pulsen økte....Bjeffingen og resten bare fulgte etter.

Jeg skulle ønske det var en enkel måte å bare senke pulsen på, enten ved å ta en pille eller si en kommando. Men det finnes jo ikke selvsagt. Eller gjør det det?

Hva om jeg sier du kan få hunden til å endre pulsen? Enten ved å ta på hunden, eller bare be den om det. Det høres jo helt sykt ut. Tenk å bare kunne ta på hunden din og den senker pulsen... Ville du hatt bruk for det?

Så det er absolutt mulig å få en voksen hund som allerede oppfører seg dårlig, til å kunne passere hunder på en rolig og behersket måte. Men det tar tid...

Konklusjon

Den største feilen (min erfaring) valpeeiere gjør i valpetiden er å ikke tenke fremover. Det gjelder for øvrig mange ting, men spesielt lufteturen. Det som begynner som hyggelige turer i nabolaget hvor valpen får hilse på alt og alle, utvikler seg med tiden til å bli mindre hyggelige turer hvor en gjør alt en kan for å unngå møter med andre hunder.

Tenker vi litt fremover og vet hva vi ønsker - kan vi sørge for å få en hund som oppfører seg pent på tur. Rett og slett ved å sørge for at valpen får "riktige" forventninger til andre hunder, og lærer seg hvordan den skal oppføre seg når den skal hilse.

For voksne hunder tar det lengre tid, men det er fullt mulig å endre turen til det bedre. Det er de samme tingene som gjelder, få ned pulsen..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar