Hvordan - få valpen raskt husren

De første 8 ukene av livet tisser valpen inne hos oppdretter, ihvertfall de aller fleste. Så det er helt naturlig å fortsette med det når de kommer til en ny familie. Alle som har hatt hund, eller kjenner noen som har hatt hund har en mening om hvordan du kan bli kvitt det. Her er hvordan jeg gjør det. Valper etablerer vaner raskt. Og det som er helt sikkert:

Jo oftere valpen tisser inne, jo lengre tid tar det å få valpen husren. 

Med andre ord, jo flinkere vi er til å unngå uhell, jo raskere blir valpen husren. Det betyr ikke at det er en enkel oppgave, for det er ikke alltid så lett å vite når valpen skal tisse. Det er noen faste regler du ikke kan unngå. Etter valpen har sovet, spist og lekt må den tisse. Og da må den gjerne tisse umiddelbart. 

Valpen må jo ut utenom når den har sovet, spist og lekt. Og det er det ikke alltid så lett å vite når... Det kan virke ganske uforutsigbart. Noen ganger må den tisse ofte, noen ganger kan den holde seg lenge. Og hvorfor det?

Men personlige mening om dette er at tiden mellom tissing er avhengig av aktivitetsnivå. 

For eksempel når valpen hviler har den rundt 70 hjerteslag i minuttet. Når den er aktiv har den kanskje rundt 120 hjerteslag i minuttet. 

Når valpen hviler kan den holde seg lenge, når den er aktiv må den tisse ofte. 

Du kan derfor ha det i bakhodet at når valpen er aktiv må du sørge for at den kommer oftere ut. Hvor ofte er det ikke noe fasitsvar på, det er avhengig av mange ting. Blant annet er det forskjell på raser. Små raser må oftere ut enn større raser.  Men det som er helt sikkert er at de må ut ofte, og det er bedre å ta valpen ut to ganger for mye, enn å risikere uhell inne. 

Når du skal ut med valpen

Som nevnt tidligere etablere valpen raskt vaner, og det kan du utnytte for å få en hund som gjør fra seg på samme sted hver gang. Når du skal ut med valpen, løft den opp og bær den ut. Sett den på samme sted hver gang og si "gå å tiss" eller lignende. Valpen din kommer selvsagt ikke til å skjønne noe av det, men ganske snart vil hunden få en forventning til det du sier. 

Ha valpen i bånd og gi den noen minutter. Tisser den ikke går du inn igjen, og prøver igjen kort tid etterpå. Ikke mas på valpen, og stå på samme sted. Ikke la valpen virre rundt og gjøre andre ting. 

Når valpen har blitt eldre trenger du selvsagt ikke bære den ut lenger, men fortsett å gå til samme plass. 

Når valpen tisser inne

Uhell kommer til å skje, samme hvor flink du er til å ta den ofte ut. Rådet mitt er at du gjør ingenting. Ikke kjeft på den, ikke løp etter den å bær den ut, ikke se på den... Vent til den er ferdig, tørk opp.. Tenk det var din egen skyld, neste gang er du raskere. 

Konklusjon

Alle valper tisser inne. Hvor lang tid det tar før de er husrene er opp til oss som valpeeiere. Jo flinkere vi er til å ta valpen ut, jo raskere går det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar