Ikke - tigge ved bordet

Hunder tigger ved bordet av en eneste grunn, forventninger. Noe som i grunnen er akkurat samme grunn til at hunder gjøre noe som helst. Vi kan komme med så mange unnskyldninger og bortforklaringer vi bare ønsker, men hvis hunden ikke har en forventning rundt matbordet, kommer den ikke til å tigge heller. 

Har du en valp og du ønsker en hund som aldri tigger, er det faktisk veldig enkelt. Du må rett og slett sørge for at valpen ikke får noen forventninger rundt matbordet. Så lett, eller hva? 

Hva er en forventning?

En forventning er en slags mulighet. Hunden har opplevd noe en gang, og det gjør at det er en mulighet det skjer flere ganger. Og har den først fått en mulighet, kan det ta lang tid før forventningen blir borte. Og så lenge det er en forventning, er det håp... 

En forventning trenger ikke være at den får mat fra bordet. Det kan like gjerne være den får oppmerksomhet. Enten vi kjefter eller ber den gå å legge seg, er det oppmerksomhet - og det er tross alt bedre enn ingenting. 

Hvordan unngå at valpen får en forventning?

Det er jo enkelt - sørg for at valpen ikke får noe som helst når dere spiser. Ikke mat fra bordet (selvsagt) og heller ingen oppmerksomhet. Hvis den vil mase (tigge), la den gjerne gjøre det. Så lenge den bare gidder. Før eller siden vil den gi opp. Hunden er ikke dum, den er en optimal egoist - den gjør kun det som lønner seg.  

Problemet er at det ikke er så lett å overse. Og det er ikke alltid lett å få andre folk til å overse. Hvis tante Sofie gir valpen resten av brødskiva, er det gjort... Da fikk valpen en mulighet og den kommer til å fortsette lenge... 

To typer folk som sitter rundt matbordet:

De du stoler på
Når du er helt sikker på at folk gjør som de blir fortalt og overser valpen totalt, lar du valpen mase til den ikke gidder mer.

De du ikke stoler på
Dette er avgjørende. Er det noen som ikke gjør som fortalt, vil det ødelegge så mye. Sørg heller for at det ikke er mulig valpen får noe som helst. Sett valpen i buret, bak en grind, i bånd eller på en eller annen måte sørg for at valpen ikke får mulighet til å være rundt bordet i det hele tatt. Så når tante Sofie er på besøk, eller barna har venner på besøk er valpen ute av rommet.

Hva vil skje nå? De neste X antall gangene valpen maser rundt bordet, får den ikke så mye som et blikk - hva tror du valpen kommer til å gjøre?  Jeg vet den kommer til å gi opp. Så lenge den ikke får noe, kommer den ikke til å fortsette med det. 

Det er ikke noe vanskelig i det hele tatt. Men det gjelder å ha med seg hodet i hverdagen, og passe på. Vi må være konsekvente! 

Har valpen allerede fått mulighet når du leser dette kan du gjøre det på samme måte. Men, det vil ta lengre tid før forventningen forsvinner. Men vær tålmodig og konsekvent, så blir det likevel borte. 

Ja til hunder som ligger å sover når vi spiser! 

Spørsmål eller kommentarer? Skriv gjerne en kommentar under. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar